Με την κατάθεση του Ν)Σ που αφορά την «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ» και συγκεκριμένα το Άρθρο 2, προκύπτει για όποιον μελετά τα θέματα των ΤΕΙ ότι για πρώτη φορά η ανάδειξη του Ανώτατου Χαρακτήρα των ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την παράγρ. 5 του Άρθρου 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στα Ν.Π.Δ.Δ. που παρέχουν την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Είναι αλήθεια ότι με διάφορα επάλληλα Νομοθετήματα τα ΤΕΙ εντάχθηκαν στο πλαίσιο της «μεταλυκειακής» - «Τριτοβάθμιας» Εκπαίδευσης (νομικά ανύπαρκτοι όροι ) ή έγινε η αξιολόγηση και παραλληλισμός τους προς τα τότε Ανώτατα (που εθεωρούντο μόνο τα Πανεπιστήμια)
Συγκεκριμένα :
Α. με το Ν. 1404/83 (ΑΠ. Κακλαμάνη)
Β. με τη δήλωση του Γ.Σουφλιά
Γ. με το Ν. 2530/97 (Γερ.Αρσένη)
Δ. με το Ν. 2916/01 (Π..Ευθυμίου)
τα ΤΕΙ κατάληξαν να αναγνωρίζονται μαζί με τα Πανεπιστήμια ως Ανώτατα Ιδρύματα, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να καθορίζεται η ρητή σύνδεση του Συνταγματικού καθεστώτος που τα διέπει με το Άρθρο 16 του Συντάγματος (στο οποίο να σημειωθεί ότι δεν αναφέρεται ο όρος Πανεπιστήμια).
Κατά συνέπεια, η ρητή αναφορά των ΤΕΙ μαζί με τα Πανεπιστήμια ως των δύο παράλληλων τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 5 του Άρθρου 16 του Συντάγματος, σφραγίζει οριστικά και πέρα από κάθε αμφισβήτηση τον Ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ. Οδηγεί στη νομιμοποίηση των απαιτήσεων στα πλαίσια και της αναγνώρισης της ποιότητας μετά από αντικειμενική αξιολόγηση ώστε να ισχύουν και για τα ΤΕΙ σταδιακά και προσεκτικά όλες οι διακριτές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τα Ανώτατα Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο όπως π.χ. η αυτοτελής λειτουργία μεταπτυχιακών σπουδών και βασικής ή εφαρμοσμένης έρευνας και η συμμετοχή στον σχεδιασμό και την οργάνωση της παιδείας στην Ελλάδα .
Παλ. Φάληρο 21/02/2007
Κων/νος Π. Κουλούρης
Καθηγητής ΤΕΙ , μέλος του ΚΔΣ ΟΣΕΠ ΤΕΙ
(Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών ΤΕΙ)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment